Adem

ADEM

Ademen is op de eerste plaats een levensvoorwaarde, maar ook voor het spreken en een helder stemgeluid is goed ademen onmisbaar. In rust ademen we door onze neus en zijn de lippen ontspannen gesloten. Wanneer we gaan spreken, ademen we door de mond, zowel de in- als de uitademing. De ademing wordt meestal zichtbaar in de buik, deze gaat licht op en neer. Dit komt omdat de longen zich vullen met lucht en deze lucht weer naar buiten laten gaan.

Er kan van alles misgaan bij dat ademen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je stemgeluid en de verstaanbaarheid. Er kunnen ook verschillende medische redenen zijn waarom dat ademen niet meer vanzelfsprekend gaat. Denk bijvoorbeeld aan COPD-patiƫnten, hyperventilatie en paniek aanvallen. Het makkelijk en prettig ademen kan flink verstoord raken door spanningsfactoren.

COPD-patiƫnten kunnen problemen hebben tijdens het praten vanwege ademtekort. Door dit ademtekort kunnen maar weinig woorden na elkaar gezegd worden. Er wordt vaak en duidelijk hoorbaar ingeademd, en soms ook op onlogische momenten tijdens het praten. Het spreken is hierdoor moeilijker te verstaan en zeer vermoeiend.

Hyperventilatie is een manier van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Meestal wordt er te snel of te diep geademd, waardoor extra koolzuur (CO2) wordt uitgeademd. Het gevolg is dat het koolzuurgehalte in het bloed daalt en er een verandering in de zuurgraad van het bloed optreedt. Hyperventilatie kan verschillende gevolgen hebben. Symptomen die vaak genoemd worden zijn duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Meestal ervaart men deze symptomen als zeer beangstigend. Hyperventilatie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen optreden.

De logopedist is een expert op het gebied van ademen, ademhalingsoefeningen en het leren toepassen van de juiste ademtechniek tijdens spreken, sporten en zingen.

Logopedie Oost is specialist in:

Hallo