Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

GEHOOR

Een goed gehoor is een voorwaarde voor een goede spraaktaalontwikkeling. OorEen kind leert de spraak en taal immers door het luisteren naar zijn omgeving en door het imiteren van het voorbeeld dat zijn omgeving aanbiedt. Door het verminderde gehoor is het kind hiertoe onvoldoende in staat. In de spraak vallen dan vooral uitspraakproblemen op. In de taal kunnen woordenschat en zinsbouw zich minder goed ontwikkelen.

Er bestaat een duidelijk verschil tussen doof en slechthorendheid (definities van Moores).
Iemand is doof als het gehoor zodanig gestoord is, dat het verstaan van spraak via het gehoor, met of zonder gebruik van een hoorapparaat, onmogelijk is.
Iemand is slechthorend als het gehoor zodanig gestoord is, dat het verstaan van spraak via het gehoor, met of zonder hoorapparaat, moeilijk, maar niet onmogelijk is.

Ons oor is uit drie delen opgebouwd:

  • het uitwendig oor = oorschelp en gehoorgang
  • het middenoor = trommelvlies, gehoorbeentjes, de buis van Eustachius
  • het binnenoor = slakkenhuis en gehoorzenuw.

Een middenoorontsteking (acuut of chronisch) is de belangrijkste oorzaak voor slechthorendheid bij kinderen. Bij een middenoorontsteking zit er vocht in het middenoor.
Meestal ontstaat dit ten gevolge van een verkoudheid. De buis van Eustachius speelt een zeer belangrijke rol bij de beluchting van het middenoor. Wanneer deze buis verstopt zit, wordt het middenoor onvoldoende belucht en komt er te weinig verse zuurstof in het middenoor. De mate van gehoorverlies wordt bepaald door de hoeveelheid vocht dat in het middenoor zit. Soms worden er buisjes geplaatst om het vocht uit het oor te kunnen laten lopen.

Logopedie Oost is specialist in:

 

Logopedie Oost is lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

 

 

Logopedie OOST
Copyright © 2020 Logopedie OOST
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren